MKTG SR - pasek na kartach artykułów
7 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Parowańce Iwony Borowiec...
fot. Iwona Borowiec

Smaki dzieciństwa. TOP 10 dań z dzieciństwa naszych Czytelników [PRZEPISY]

Parowańce Iwony Borowiec

Składniki na około 15 sztuk
1/2 kg mąki
1 jajko
5 dag drożdży
2 łyżki cukru
szczypta soli
250 ml mleka

Wykonanie
Z jednej łyżki cukru, drożdży i pół kubka mleka zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. W dużej misce zmieszać mąkę, sól, jajko, cukier, wlać rozczyn i dolać resztę mleka. Dokładnie wymieszać łyżką (ok. 5 minut), posypać z wierzchu delikatnie mąką, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia (ciasto będzie rzadkie).
Gdy ciasto wyrośnie, oprószyć dłonie mąką, urywać po kawałku ciasta i formować kulę. Każdą oprószyć dodatkowo mąką.
Na duży garnek położyć czystą ściereczkę i obwiązać sznurkiem. Nie napinać zbyt mocno materiału - może być lekki dołeczek. Wlać do środka wody i doprowadzić do wrzenia. Przygotować miskę o takiej wielkości, aby można nią było przykrywać garnek.
Układać na ściereczce po 4 parowańce, przykryć miską i parować ok 6 - 7 minut (woda cały czas musi się gotować). Podawać z karmelem lub sosem mięsnym.

Zobacz również

Kierująca seatem uderzyła w słup sieci energetycznej

Kierująca seatem uderzyła w słup sieci energetycznej

Z Widzewa mogą odejść Jordi Sanchez i Andrejs Ciganiks

Z Widzewa mogą odejść Jordi Sanchez i Andrejs Ciganiks

Polecamy

Na zimę zrób sok z wiśni. Prawdziwy rarytas do herbaty

Na zimę zrób sok z wiśni. Prawdziwy rarytas do herbaty

Pocisk moździerzowy w Koszarawie. Niewybuch pochodzi z okresu II wojny światowej

Pocisk moździerzowy w Koszarawie. Niewybuch pochodzi z okresu II wojny światowej

Rybnik nagrodzony za antysmogowe działania. Miasto otrzymało Zielony Czek WFOŚiGW

Rybnik nagrodzony za antysmogowe działania. Miasto otrzymało Zielony Czek WFOŚiGW