MKTG SR - pasek na kartach artykułów
9 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kokosanki z marmoladą Katarzyny Jaworek...
fot. Katarzyna Jaworek

Smaki dzieciństwa. TOP 10 dań z dzieciństwa naszych Czytelników [PRZEPISY]

Kokosanki z marmoladą Katarzyny Jaworek

Składniki

200 g wiórków kokosowych
50 g masła
100 g cukru
3 łyżki mleka
3 białka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
4 łyżki marmolady różanej

Wykonanie

Masło przełożyć do garnka i rozpuścić. Dodać cukier oraz mleko. Wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe. Wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę odstawić do przestudzenia.
Białka razem z solą ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawać mąkę ziemniaczaną. Na końcu do piany dodać masę kokosową. Delikatnie całość wymieszać łyżką.
Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Na środku ciasteczek zrobić mały otworek. Wgłębienie wypełnić marmoladą.
Ciasteczka piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Zobacz również

Aurelia akustycznie w Łaźni. Piękny koncert związanej z Radomiem artystki [FOTO]

Aurelia akustycznie w Łaźni. Piękny koncert związanej z Radomiem artystki [FOTO]

Jeremy Sochan: Będzie trudno, ale jesteśmy gotowi

Jeremy Sochan: Będzie trudno, ale jesteśmy gotowi

Polecamy

Lato z "MopsikoBusem". Wakacyjne atrakcje dla dzieci w Sosnowcu

Lato z "MopsikoBusem". Wakacyjne atrakcje dla dzieci w Sosnowcu

Czy niewinna kawka z mlekiem szkodzi twoim włosom?

Czy niewinna kawka z mlekiem szkodzi twoim włosom?

Zapomniana zupa, gotowana przez nasze babcie. Dodawały do niej zaskakujący składnik

Zapomniana zupa, gotowana przez nasze babcie. Dodawały do niej zaskakujący składnik