Smaki dzieciństwa. TOP 10 dań z dzieciństwa naszych Czytelników [PRZEPISY]
Kokosanki z marmoladą Katarzyny Jaworek
Składniki
200 g wiórków kokosowych
50 g masła
100 g cukru
3 łyżki mleka
3 białka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
4 łyżki marmolady różanej
Wykonanie
Masło przełożyć do garnka i rozpuścić. Dodać cukier oraz mleko. Wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe. Wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę odstawić do przestudzenia.
Białka razem z solą ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawać mąkę ziemniaczaną. Na końcu do piany dodać masę kokosową. Delikatnie całość wymieszać łyżką.
Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Na środku ciasteczek zrobić mały otworek. Wgłębienie wypełnić marmoladą.
Ciasteczka piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.