Papryka faszerowana kaszą jaglaną i pieczarkami z cukinią
Składniki:
3 szt. papryki czerwonej
0,5 szklanki kaszy jaglanej
1 cebula
20 dkg pieczarek
gałązka rozmarynu
1 ząbek czosnku
0,5 cukinii
1 puszka pomidorów lub 4 pomidory świeże obrane i pokrojone
0,5 łyżeczki chilli lub 0,25 łyżeczki chilli w proszku
1 łyżka oliwy
2 łyżki zielonej pietruszki
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kaszę płuczę w gorącej wodzie. Zalewam wrzątkiem (1 szklanka) i gotuję do miękkości ok 12 minut.
Cebulę i czosnek siekam drobno, pieczarki myję, obieram i kroję na ćwiartki i później w plasterki. Cukinię kroję w półplasterki.
Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju. Podsmażam cebulę i pieczarki. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję rozmaryn. Smażę, aż pieczarki zaczną się rumienić. Dodaję czosnek i cukinię. Podsmażam chwilę i dodaję pomidory oraz chilli. Duszę ok 10 minut . Dodaję posiekaną pietruszkę i całość mieszam z ugotowaną kaszą jaglaną.
Paprykę kroję wzdłuż na pół. Wyjmuję gniazda nasienne, oprószam wnętrze solą i polewam łyżką oliwy. Wypełniam farszem, układam na blaszce i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190st, na ok 25-30 minut bez przykrycia.
Gotowe faszerowane papryki z kaszą jaglaną pieczarkami i cukinią podaję z sosem pomidorowym lub czosnkowym na bazie jogurtu bezmlecznego.