Makaron zapiekany z wędzonym łososiem i mozzarellą
Składniki:
300 g makaronu w kształcie rurek
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
150 g wędzonego łososia
około 1/3 szklanki listków kolendry lub oregano lub natki pietruszki
100 g (1 szklanka) grubo tartego żótego sera np. cheddar, Bursztyn
80 g mozzarelli w kulce
60 ml (1/4 szklanki) śmietanki kremowej 30%
limonka do skropienia lub cytryna
sól i czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Formę żaroodporną 20 x 30 cm wysmarować oliwą. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić.
Na dno formy wyłożyć połowę makaronu, posypać pieprzem cayenne, rozłożyć pokrojonego łososia i posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz połową kolendry (lub oregano, natki).
Wyłożyć resztę makaronu i posypać mieszanką tartego sera, posiekanej mozzarelli i śmietanki. Znów doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz szczyptą pieprzu cayenne.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut, następnie delikatnie przemieszać makaron w kilku miejscach i przełączyć piekarnik na funkcję grilla. Zapiekać dodatkowe 5 minut, aż miejscami ser i makaron się zrumieni.
Posypać resztą zieleniny i podawać z sokiem z limonki lub cytryny.