Stokrotka, ananas, oliwka i winogrona – pomogą przy bólach mięśniowych
Liście winogron
Winogrona są smaczne i zdrowe, ale pod względem właściwości korzystnych dla organizmu cenne są także liście winorośli. Właśnie wyciąg z liści winogron może być źródłem m.in. bioflawonoidów – chronią one materiał genetyczny komórek, działają przeciwzapalnie i wzmacniają naczynia krwionośne.
W składzie liści winogron znajdziemy także taniny – cenione ze względu na zdolność wychwytania wolnych rodników. Mają też one korzystny wpływ na pracę jelit i dróg żółciowych. W liściach winogron znajdziemy również glikozydy – one z kolei korzystnie oddziałują na pracę serca, m.in. zwiększając ilość tlenu „pompowanego” do tkanek.
Winogrona to także źródło resweratrolu, który opóźnia procesy starzenia i szczególnie korzystnie wpływa na układ naczyniowo-sercowy. Resweratrol niszczy wolne rodniki i w efekcie zmniejsza ryzyko wielu chorób, przyczyniając się do ogólnej poprawy zdrowia. Ten przeciwutleniacz zmniejsza m.in. ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, może też zapobiegać osteoporozie.
Warto też zwrócić uwagę na jeszcze jeden składnik winogron – kwercetynę, która wykazuje aktywność przeciwalergiczną i przeciwzapalną. Kwercetyna skutecznie zwalcza chorobotwórcze grzyby i bakterie, zapobiegając w ten sposób wielu infekcjom. Ma też właściwości antynowotworowe.