Stokrotka, ananas, oliwka i winogrona – pomogą przy bólach mięśniowych
Nasiona oliwki
Oliwki mają wiele prozdrowotnych właściwości, ale nie każdy wie, że szczególnie cenne są ich nasiona. Zawierają one m.in. polifenole – związki mające silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Kolejne dobroczynne składniki to werbaskozydy, oleozydy, tyrozol, rutyna i luteolina – one także działają przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, a dodatkowo wzmacniają serce. Nasiona oliwki to także dobre źródło flawonoidów, które wspomagają przepływ krwi, jednocześnie zmniejszając napięcia mięśniowe.
Poza tym nasiona oliwki są bogatym źródłem aleokantolu – związku fenolowego, który wykazuje istotne działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Rutgersa w USA, aleokantol ma jeszcze jedną szczególną właściwość – likwiduje wiele rodzajów komórek nowotworowych.
Ekstrakt z nasion oliwek stosowany jest w preparatach łagodzących bóle stawów i sztywność mięśni. Oliwki są też pomocne w przypadku problemów z przewodem pokarmowym lub układem moczowym. Po preparaty z oliwek warto sięgać także wtedy, gdy mamy do czynienia z brakiem energii lub – tym bardziej – z zespołem przewlekłego zmęczenia.