Rolada rybna z dorsza
Składniki:
1 kajzerka, czerstwa
½ szklanki mleka
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
20 g masła, do smażenia + 20 g do smarowania folii
550 g filetów z dorsza
1 jajko
¼ szklanki śmietanki kremówki
½ łyżeczki skórki cytrynowej, drobno startej
sól, do smaku
⅛ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo zmielonego
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soku cytrynowego
1 łyżka koperku, posiekanego
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
150 g łososia, pokrojonego w niedużą kostkę
folia aluminiowa, folia spożywcza, sznurek kuchenny
dodatkowo:
½ litra bulionu warzywnego
1 łyżka + 1 łyżeczka żelatyny w proszku
sól, do smaku
dekoracja: jajko na twardo, gotowana marchewka, małe pomidorki, zielona sałata, korniszony, majonez itp. lub cząstki cytryny
Sposób przygotowania:
Kajzerkę pokrój w niedużę kostkę i namocz w mleku. Cebulę zeszklij na maśle, nie rumień.
Duży garnek z wodą postaw na ogniu.
Filety z dorsza pokrój na mniejsze kawałki i zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa (na drobnym sitku) razem z namoczoną bułką. Dodaj zeszkloną cebulę, jajko, śmietankę oraz przyprawy – sól i pieprz, gałkę muszkatołową, sok cytrynowy oraz koperek i natkę. Masę dobrze wyrób. Na koniec wymieszaj z kawałkami łososia.
Folię aluminiową – jeden duży lub dwa mniejsze kawałki (dopasuj do wielkości garnka) – posmaruj z jednej strony obficie masłem. Wyłóż na nią masę rybną, formując gruby wałek. Zawiń go ciasno w folię, dla pewności owijając w drugą warstwę i dodatkowo w folię spożywczą. Skręć końce folii, jak cukierek, obwiąż sznurkiem kuchennym, jak baleron.
Rolady włóż do garnka z gotującą się wodą. Ogień zmniejsz do minimum. Gotuj przez godzinę. Wyłóż na talerz i po przestudzeniu wstaw do lodówki, najlepiej na noc (nie odwijaj jeszcze z folii).
Zimną roladę odwiń z folii i pokrój na grube plastry. Ułóż na półmisku zalewając tężejącą galaretą zrobioną z bulionu warzywnego i żelatyny.