Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
1 z 29
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Święcelnik dla najbliższych piecze się je zwykle w Wielki...
fot. Ireneusz Stajer

Święcelnik to unikalna potrawa wielkanocna z Połomi. Nigdzie indziej w Polsce nie ma takiego ciasta. Jak się je wypieka? ZDJĘCIA

Tak powstaje unikalny w skali Polski święcelnik z Połomi

Święcelnik dla najbliższych piecze się je zwykle w Wielki Piątek, by w Wielką Sobotę wraz z całą rodziną zanieść ten tradycyjny przysmak w koszyczku razem z innymi produktami do poświęcenia w kościele. Ogólnie rzecz biorąc, święcelnik jest świątecznym ciastem nadziewanym kiełbasą i wędzonką. Potrawę zjada się podczas uroczystego śniadania wielkanocnego.

Zobacz również

45-letni mężczyzna stracił duże pieniądze

NOWE
45-letni mężczyzna stracił duże pieniądze

Poszukiwany wpadł, bo pił w niedozwolonym miejscu

NOWE
Poszukiwany wpadł, bo pił w niedozwolonym miejscu

Polecamy

Odebrałeś telefon od Straży Granicznej? Uważaj! To nowa metoda oszustów

Odebrałeś telefon od Straży Granicznej? Uważaj! To nowa metoda oszustów

Budowa domu metodą gospodarczą. Rozważ ją, bo możesz zaoszczędzić nawet 240 tys. zł

Budowa domu metodą gospodarczą. Rozważ ją, bo możesz zaoszczędzić nawet 240 tys. zł

Sałatka z San Francisco do obiadu. Przepis z Glukozowej Rewolucji

Sałatka z San Francisco do obiadu. Przepis z Glukozowej Rewolucji