Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 29
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Święcelnik dla najbliższych piecze się je zwykle w Wielki...
fot. Ireneusz Stajer

Święcelnik to unikalna potrawa wielkanocna z Połomi. Nigdzie indziej w Polsce nie ma takiego ciasta. Jak się je wypieka? ZDJĘCIA

Tak powstaje unikalny w skali Polski święcelnik z Połomi

Święcelnik dla najbliższych piecze się je zwykle w Wielki Piątek, by w Wielką Sobotę wraz z całą rodziną zanieść ten tradycyjny przysmak w koszyczku razem z innymi produktami do poświęcenia w kościele. Ogólnie rzecz biorąc, święcelnik jest świątecznym ciastem nadziewanym kiełbasą i wędzonką. Potrawę zjada się podczas uroczystego śniadania wielkanocnego.

Zobacz również

Dąbrowa Górnicza. Ukrywał się przed policją cztery lata. Co zrobił?

NOWE
Dąbrowa Górnicza. Ukrywał się przed policją cztery lata. Co zrobił?

Gdzie znajdziesz najlepsza plażę w Europie? Nowy ranking wskazuje na tę wyspę

Gdzie znajdziesz najlepsza plażę w Europie? Nowy ranking wskazuje na tę wyspę

Polecamy

Gdzie znajdziesz najlepsza plażę w Europie? Nowy ranking wskazuje na tę wyspę

Gdzie znajdziesz najlepsza plażę w Europie? Nowy ranking wskazuje na tę wyspę

Najlepsza tarta z rabarbarem i bezą. Znika do ostatniego okruszka

Najlepsza tarta z rabarbarem i bezą. Znika do ostatniego okruszka

Bayern nie przyjał przeprosin polskich sędziów i w finale będzie kibicował Borussii

Bayern nie przyjał przeprosin polskich sędziów i w finale będzie kibicował Borussii