Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 29
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Święcelnik dla najbliższych piecze się je zwykle w Wielki...
fot. Ireneusz Stajer

Święcelnik to unikalna potrawa wielkanocna z Połomi. Nigdzie indziej w Polsce nie ma takiego ciasta. Jak się je wypieka? ZDJĘCIA

Tak powstaje unikalny w skali Polski święcelnik z Połomi

Święcelnik dla najbliższych piecze się je zwykle w Wielki Piątek, by w Wielką Sobotę wraz z całą rodziną zanieść ten tradycyjny przysmak w koszyczku razem z innymi produktami do poświęcenia w kościele. Ogólnie rzecz biorąc, święcelnik jest świątecznym ciastem nadziewanym kiełbasą i wędzonką. Potrawę zjada się podczas uroczystego śniadania wielkanocnego.

Zobacz również

2. sezon Wednesday. Zdjęcia ruszyły! My już znamy szczegóły tej części

2. sezon Wednesday. Zdjęcia ruszyły! My już znamy szczegóły tej części

Wielkie czytanie książek w "Dziesiątce". W rolach głównych prezydent i rzecznik FOTO

Wielkie czytanie książek w "Dziesiątce". W rolach głównych prezydent i rzecznik FOTO

Polecamy

Żużel. Grand Prix wraca na Stadion Narodowy. Polacy przełamią klątwę?

Żużel. Grand Prix wraca na Stadion Narodowy. Polacy przełamią klątwę?

RPP zdecydowała w sprawie stóp procentowych. Raty kredytów w górę

RPP zdecydowała w sprawie stóp procentowych. Raty kredytów w górę

Nie uwierzysz, co zrobiła ta turystka! „Kozica górska”. TOPR-owcy łapią się za głowy!

Nie uwierzysz, co zrobiła ta turystka! „Kozica górska”. TOPR-owcy łapią się za głowy!