MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 29
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Święcelnik dla najbliższych piecze się je zwykle w Wielki...
fot. Ireneusz Stajer

Święcelnik to unikalna potrawa wielkanocna z Połomi. Nigdzie indziej w Polsce nie ma takiego ciasta. Jak się je wypieka? ZDJĘCIA

Tak powstaje unikalny w skali Polski święcelnik z Połomi

Święcelnik dla najbliższych piecze się je zwykle w Wielki Piątek, by w Wielką Sobotę wraz z całą rodziną zanieść ten tradycyjny przysmak w koszyczku razem z innymi produktami do poświęcenia w kościele. Ogólnie rzecz biorąc, święcelnik jest świątecznym ciastem nadziewanym kiełbasą i wędzonką. Potrawę zjada się podczas uroczystego śniadania wielkanocnego.

Zobacz również

Ranking ATP. Awans Hurkacza na ósme miejsce, Djoković wciąż prowadzi

Ranking ATP. Awans Hurkacza na ósme miejsce, Djoković wciąż prowadzi

Chce przejąć Sandecję. Kupił fabrykę na Litwie, mieszka w Wielkiej Brytanii

Chce przejąć Sandecję. Kupił fabrykę na Litwie, mieszka w Wielkiej Brytanii

Polecamy

Śląscy "łowcy głów" zatrzymali groźnego bandytę

Śląscy "łowcy głów" zatrzymali groźnego bandytę

Serwal afrykański uciekł z prywatnej hodowli. Może pojawić się na obrzeżach Śląskiego

Serwal afrykański uciekł z prywatnej hodowli. Może pojawić się na obrzeżach Śląskiego

Poznaliśmy drugiego zastępcę prezydenta Chorzowa

Poznaliśmy drugiego zastępcę prezydenta Chorzowa