Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane...
fot. Engin_Akyurt/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E1400 – Maltodekstryna (jako dekstryna)

Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane jako zagęstnik produktów skrobiowych, czyli zawierających mąkę wyrobów cukierniczych i słodyczy. Często występuje też w przetworach owocowych, zwłaszcza wysokosłodzonych, a także stanowi substancję pomocniczą w tabletkach i kapsułkach.

O czym się jednak nie mówi, to wysoki indeks glikemiczny tych związków, wyższy niż dla czystego cukru, oraz fakt że powoduje nasilony wzrost szkodliwych bakterii w jelitach (m.in. Salmonella i E. coli). Tym samym zwiększa ryzyko uszkodzeń ich śluzówki, a także rozwoju chorób zapalnych i alergii.

Zobacz również

Przegląd tygodnia od 28.04 w Głuszycy

NOWE
Przegląd tygodnia od 28.04 w Głuszycy

Przegląd tygodnia od 28.04 w Żmigrodzie

NOWE
Przegląd tygodnia od 28.04 w Żmigrodzie

Polecamy

Policja z Siemianowic Śląskich zatrzymała pijanego kierowcę. Miał ponad 2 promile

Policja z Siemianowic Śląskich zatrzymała pijanego kierowcę. Miał ponad 2 promile

Policja wyjaśnia okoliczności ataku 24-letniego nożownika w Wolbromiu

Policja wyjaśnia okoliczności ataku 24-letniego nożownika w Wolbromiu

Wisła zagra w el. Ligi Europy. "Nie potraktujemy tego jak wycieczki turystycznej"

ROZMOWA
Wisła zagra w el. Ligi Europy. "Nie potraktujemy tego jak wycieczki turystycznej"