Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Syntetyczny konserwant z grupy fenoli, używany jako...
fot. inialbert/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E319 – Tert-butylohydrochinon (tBHQ)

Syntetyczny konserwant z grupy fenoli, używany jako antyutleniacz w tłuszczach poddawanych obróbce termicznej. W Polsce występuje głównie w produktach importowanych, m.in. sosach, gumach do żucia, przekąskach typu krakersy czy popcorn, jedzeniu w proszku, suszonym mięsie itp. Często łączy się go z innymi szkodliwymi konserwantami, m.in. BHA i BHT.

Badania sugerują jednak, że jego zawartość w diecie obniża aktywność limfocytów pomocniczych Th, jak i tych niszczących patogeny (NKT). Skutkiem jest osłabienie układu immunologicznego i większa zapadalność na choroby wirusowe, w tym grypę. Wiąże się też z wydłużeniem czasu trwania infekcji i większym wyniszczeniem organizmu.

Zobacz również

Zwycięstwo Alitu Ożarów z Wisłą Sandomierz w RS Active 4. lidze [ZDJĘCIA]

Zwycięstwo Alitu Ożarów z Wisłą Sandomierz w RS Active 4. lidze [ZDJĘCIA]

Katastrofa w Katowicach - Stal Rzeszów padła na Bukowej 0:8!

Katastrofa w Katowicach - Stal Rzeszów padła na Bukowej 0:8!

Polecamy

Poważna kontuzja Szymona Czyża z Górnika Zabrze. Klub wydał komunikat

Poważna kontuzja Szymona Czyża z Górnika Zabrze. Klub wydał komunikat

Piast Gliwice zdobywcą Pucharu Polski w futsalu

Piast Gliwice zdobywcą Pucharu Polski w futsalu

Słowacja - Polska: Porażka Biało-Czerwonych w przedostatnim sprawdzianie przed MŚ

Słowacja - Polska: Porażka Biało-Czerwonych w przedostatnim sprawdzianie przed MŚ