Placki z Kalafiora z Sosem Jogurtowym
Składniki
1 średni kalafior, podzielony na różyczki
1 cebula, posiekana
2 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Sos Jogurtowy:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Kalafior gotuj na parze albo gotując w niewielkiej ilości wody, aż będzie miękki.
W misce zmiażdż kalafior, dodaj posiekaną cebulę, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
Na patelni rozgrzej olej. Formuj placki z ciasta kalafiorowego i smaż na złoty kolor z obu stron.
Sos Jogurtowy: W misce połącz jogurt, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Wymieszaj.
Placki podawaj polane sosem jogurtowym.