4 z 7
Poprzednie
Następne
Tradycyjne potrawy świąteczne na Śląsku. Nie je się ich nigdzie indziej! Goszczą również na Waszych stołach? Sprawdź przepisy
Makiełki czyli makówki
SKŁADNIKI
- ok. 800 g masy makowej (gotowej lub DOMOWEJ)*
- 1 szklanka mleka
- 1 chałka (lub inne pieczywo np. 2 bułki pszenne)
- do dekoracji: orzechy, bakalie
PRZYGOTOWANIE
Masę makową wymieszać z mlekiem i co chwilę mieszając zagotować.
Pieczywo pokroić na kromki. W misce ułożyć pierwszą warstwę pieczywa, wyłożyć część masy makowej.
Dalej układać na przemian plasterki pieczywa i masę makową, aż do wyczerpania składników i kończąc na masie makowej.
Wyrównać powierzchnię, udekorować i docisnąć dłonią. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.