MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
SKŁADNIKI...
fot. źródło: https://www.kwestiasmaku.com/

Tradycyjne potrawy świąteczne na Śląsku. Nie je się ich nigdzie indziej! Goszczą również na Waszych stołach? Sprawdź przepisy

Makiełki czyli makówki

SKŁADNIKI

- ok. 800 g masy makowej (gotowej lub DOMOWEJ)*
- 1 szklanka mleka
- 1 chałka (lub inne pieczywo np. 2 bułki pszenne)
- do dekoracji: orzechy, bakalie

PRZYGOTOWANIE

Masę makową wymieszać z mlekiem i co chwilę mieszając zagotować.
Pieczywo pokroić na kromki. W misce ułożyć pierwszą warstwę pieczywa, wyłożyć część masy makowej.
Dalej układać na przemian plasterki pieczywa i masę makową, aż do wyczerpania składników i kończąc na masie makowej.
Wyrównać powierzchnię, udekorować i docisnąć dłonią. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.

Zobacz również

Pierwszy dzień koszalińskich juwenaliów za nami [ZDJĘCIA, WIDEO]

Pierwszy dzień koszalińskich juwenaliów za nami [ZDJĘCIA, WIDEO]

Dni Śląskich Kin Studyjnych w Katowicach. Film ,,Nieustające wakacje''

Dni Śląskich Kin Studyjnych w Katowicach. Film ,,Nieustające wakacje''

Polecamy

Tragiczny początek sezonu motocyklowego w woj. śląskim. Nie żyje już pięć osób

Tragiczny początek sezonu motocyklowego w woj. śląskim. Nie żyje już pięć osób

Ekspresowe cynamonki z ciasta francuskiego. To „małe co nieco” zrobisz w 15 minut

Ekspresowe cynamonki z ciasta francuskiego. To „małe co nieco” zrobisz w 15 minut

Nowe autobusy dla Komunikacji Beskidzkiej. Umowa została podpisana

Nowe autobusy dla Komunikacji Beskidzkiej. Umowa została podpisana