![Składniki:...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/ba/6e/64902c66da442_o_large.jpg)
Truskawkowe inspiracje, czyli potrawy i desery z truskawkami. Sprawdź, jakie pyszności możesz przygotować z tymi sezonowymi owocami!
Tarta z truskawkami
Składniki:
CIASTO KRUCHE:
mąka pszenna 225 gramów
szczypta soli
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżki
żółtko 3
zimna woda 2 łyżeczki
masło (zimne) 150 g
KREM BUDYNIOWY
budyń wanilinowy 1
mleko 500 ml
cukier puder 6 łyżek
masło (temperatura pokojowa) 100 g
OWOCE
truskawki ok. 300 g
woda 8 łyżek
galaretka truskawkowa w proszku 2 łyżki
Wykonanie:
CIASTO:
– Do miski lub na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól i zrobić wgłębienie. Dodać do niego cukier, cukier wanilinowy, żółtka oraz wodę, wymieszać czubkami palców. Dodać masło i szybko wymieszać z resztą składników.
– Łopatką zagarniać mąkę do wgłębienia i zagniatać opuszkami palców, aż powstaną okruchy kruszonki. Można też użyć miksera i końcówki do ciasta kruchego – łopatki.
– Zagnieść szybko gładkie ciasto, starając się jak najmniej dotykać go dłońmi. Ulepić kulę, zawinąć w pergamin i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
– Aby rozwałkować ciasto należy wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę. Wałkować oprószonym mąką wałkiem od środka, przekręcając placek o 45 stopni, aż powstanie koło o średnicy 30 cm i równej grubości. W trakcie wałkowania unikać dotykania ciasta palcami.
– Jeśli w trakcie pracy z ciastem stanie się ono za bardzo miękkie, wówczas należy je schłodzić w lodówce ok. 15 minut, inaczej po upieczeniu może być za twarde.
– Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
– Aby wyłożyć formę o średnicy 24 – 26 cm ciastem, należy unieść placek na wałku, położyć na formie i rozwinąć. Zrobić kulkę z resztek ciasta i tą kulką dociskać placek do dna i krawędzi formy. Przyciąć ciasto na krawędzi.
– Na cieście w formie położyć arkusz pergaminu i obciążyć go ceramicznymi fasolkami do pieczenia lub zwyczajnie suchą fasolą.
– Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 10 – 15 minut, potem zdjąć pergamin z obciążeniem i piec przez kolejne ok. 10 minut lub do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów formy.
– Wyjąć formę z piekarnika i pozostawić upieczone ciasto w formie do całkowitego ostudzenia. Wyjąć z formy dopiero po nałożeniu farszu.
KREM BUDYNIOWY:
– Odlać pół szklanki mleka i wymieszać je z proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotować (musi się porządnie zagotować) z dodatkiem cukru pudru.
– Gdy mleko będzie wrzało wlać do niego mieszankę mleka z budyniem i ciągle mieszając rózgą połączyć dokładnie składniki.
– Gotować aż masa będzie bulgotać (zagotować budyń), wówczas odstawić z ognia, przełożyć do miski, na wierzchu położyć folię spożywczą i całkowicie ostudzić.
– Masło ubić do podwojenia objętości, następnie dodawać po 1 – 2 łyżki budyniu cały czas ubijając.
– Gładki i puszysty krem wyłożyć na całkowicie ostudzony spód.
OWOCE:
– Truskawki pokroić na plasterki i ułożyć na wierzchu tarty.
– Do gorącej wody w kubeczku wsypać 2 łyżki galaretki i całkowicie wymieszać. Ostudzić i delikatnie schłodzić, ale nie doprowadzić do zastygnięcia.
– Gęstniejącą ale płynną jeszcze galaretką polewać truskawki i zostawić w lodówce na około 1 godzinę.