![Składniki:...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/39/67/64902c6b84eeb_o_large.jpg)
Truskawkowe inspiracje, czyli potrawy i desery z truskawkami. Sprawdź, jakie pyszności możesz przygotować z tymi sezonowymi owocami!
Sernik na zimno z truskawkami
Składniki:
500 g zmielonego twarogu sernikowego
100 g cukru (1/2 szklanki)
1 cukier wanilinowy lub 1 łyżeczka pasty waniliowej lub nasiona z 1 laski wanilii
1 pomarańcza lub 1 cytryna (sok i skórka)
400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
4 łyżeczki żelatyny w proszku
200 g białej czekolady
Wykonanie:
– Przygotować tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 22 cm, jeśli robimy spód – wyłożyć spód ciasteczkami. Do miski włożyć ser, zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką z cukrem i wanilią napowietrzając trochę masę.
– Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z pomarańczy lub cytryny, skórkę dodać do sera, sok zachować na potem.
– Otworzyć puszkę z mlekiem kokosowym, wyjąć gęste mleko z puszki i włożyć je do masy serowej, zmiksować lub mieszać za pomocą ubijaczki. Pozostałą wodę z puszki wykorzystać do rozpuszczenia żelatyny.
– Żelatynę najpierw namoczyć w metalowym kubku przez 10 minut w kilku łyżkach wody kokosowej, później dodać więcej wody kokosowej i sok z pomarańczy lub cytryny i podgrzać żelatynę nie zagotowując, cały czas mieszając aż cała się rozpuści (nie będzie widocznych ziarenek żelatyny).
– Do ciepłej żelatyny dodać roztopioną czekoladę i wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać 2 –3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Teraz można już przelać żelatynę do masy serowej i zmiksować. Wyłożyć na spód tortownicy.
– W masę powciskać połówki truskawek i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
– Deser jest już gotowy, ale można zalać truskawki galaretką w pasującym kolorze (najlepiej o smaku truskawkowym). Ostudzoną, ale płynną galaretkę wyłożyć po około 1/2 godziny schładzania sernika.