MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...
fot. kwestiasmaku.pl

Truskawkowe inspiracje, czyli potrawy i desery z truskawkami. Sprawdź, jakie pyszności możesz przygotować z tymi sezonowymi owocami!

Ucierane ciasto z truskawkami

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej tortowej 320 g
kostka prawdziwego masła 200 g
5 średnich jajek
około 3/4 szklanki cukru 170 g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
800 g truskawek

Wykonanie:

– Włączyć piekarnik do 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół. Z termoobiegiem ustawić 170 stopni.

– Do średniej wielkości szklanego lub metalowego naczynia wsypać około 3/4 szklanki drobnego cukru. Będzie to 170-180 gramów cukru. Wbić pięć średniej wielkości jajek. Cukier z jajkami ubijać mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa.

– Kostkę prawdziwego masła, czyli 200 gramów roztopić w mikrofalówce, w rondelku na minimalnej mocy palnika lub w kąpieli wodnej. Przestudzić je, by nie było gorące.

– Do miski z puchem jajecznym wlewać masło lub ewentualnie olej w tej samej ilości co masło (kujawski, ryżowy lub z pestek winogron). Masło lub olej wlewać cienką strużką. Puch cały czas ubijać na wysokich obrotach.

– Można w tym momencie dodać też kilka kropel ulubionego olejku zapachowego do ciast (śmietankowy, waniliowy, rumowy, cytrynowy...).

– Po chwili wyłączyć mikser. Do miski wsypać mieszankę sypkich składników (mąka i proszek do pieczenia). Dwie szklanki mąki pszennej – najlepiej tortowej typ. 450 to około 320 gramów mąki. Całość wymieszać powoli, ale dokładnie, szpatułką z sylikonową, łopatką lub drewnianą łyżką.

– Gotowe do pieczenia ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 24 cm. Idealna będzie też tortownica o średnicy 24 lub 25 cm. Na dno wyłożyć papier do pieczenia. Formę od wewnątrz wysmarować odrobiną oleju lub masła i obsypać bułką tartą. Wylać całe ciasto do formy i wyrównać powierzchnię.

– Świeże truskawki umyć pod zimną, bieżącą wodą i zdjąć szypułki. Truskawki osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym. Układa je jedna obok drugiej na cieście. Potem już kłaść truskawki jedna na drugiej.

– Formę z ciastem truskawkowym umieścić na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ustawić opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piec do 50 minut. Po około 40-45 minutach sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchylić drzwi piekarnika i wbić w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto z truskawkami jest już upieczone.

Zobacz również

Świnica w samotności. Popularny szczyt w Tatrach można odwiedzić bez tłumów ZDJĘCIA

NOWE
Świnica w samotności. Popularny szczyt w Tatrach można odwiedzić bez tłumów ZDJĘCIA

Rusza Tour de France. Jeden Polak w stawce. Gdzie i o której obejrzeć?

Rusza Tour de France. Jeden Polak w stawce. Gdzie i o której obejrzeć?

Polecamy

Wyścig Solidarności. Końcowy triumf Tobiasza Pawlaka

Wyścig Solidarności. Końcowy triumf Tobiasza Pawlaka

Pszczyna prekursorem w regionie! Bezpłatne autobusy dla wszystkich mieszkańców

Pszczyna prekursorem w regionie! Bezpłatne autobusy dla wszystkich mieszkańców

Sprawa byłego prezydenta Świętochłowic Dawida K. zwrócona do prokuratury

Sprawa byłego prezydenta Świętochłowic Dawida K. zwrócona do prokuratury