MKTG SR - pasek na kartach artykułów
1 z 24
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem



Roladki z kurczaka ze szparagami

Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, 12 zielonych szparagów, 8 plastrów boczku, gładka musztarda (najlepiej dijon), sól, pieprz. Opcjonalnie na sos – 1 cebula, ćwierć kostki masła, łyżka mąki, 2 szklanki mleka.

Sposób przygotowania:

Każdą pierś przekrój wzdłuż, rozbij lekko tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Szparagi umyj i odłam twarde końcówki. Na każdy kawałek mięsa połóż po trzy szparagi, zwiń, następnie obwiń dwoma plasterkami boczku. Roladki przesmaż na patelni. Teraz możesz po prostu przełożyć je do naczynia żaroodpornego i wrzucić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny. Możesz też, jak my tym razem, zrobić kremowy sos – w rondelku rozpuść masło, wrzuć posiekaną cebulę i chwilę przesmaż, dodaj mąkę i dokładnie wszystko połącz. Następnie powoli wlewaj mleko, cały czas mieszkając rózgą, na koniec dopraw solą, pieprzem i łyżeczką musztardy. Sos wylej na dno naczynia żaroodpornego, na nim ułóż roladki i dopiero wtedy włóż do piekarnika.

Wiosenne obiady z nowalijek! Lekkie, pyszne i sycące! Sprawdź najlepsze przepisy i zaskocz domowników nowymi potrawami

Wiosenne obiady z nowalijek! Lekkie, pyszne i sycące! Sprawdź najlepsze przepisy

Zobacz również

Forum Kobiecości 25 maja w Muzeum Śląskim w Katowicach!

NOWE
Forum Kobiecości 25 maja w Muzeum Śląskim w Katowicach!

Marta Walczykiewicz mistrzynią Polski w kajakarstwie... długodystansowym

NOWE
Marta Walczykiewicz mistrzynią Polski w kajakarstwie... długodystansowym

Polecamy

Ranking ATP. Awans Hurkacza na ósme miejsce, Djoković wciąż prowadzi

Ranking ATP. Awans Hurkacza na ósme miejsce, Djoković wciąż prowadzi

Co dalej z planami budowy biogazowni w Rybniku? Jutro spotkanie z mieszkańcami

Co dalej z planami budowy biogazowni w Rybniku? Jutro spotkanie z mieszkańcami

Najsmaczniejsza kanapka z pasztetem i warzywami. Sekretem jest chrupiąca bagietka

Najsmaczniejsza kanapka z pasztetem i warzywami. Sekretem jest chrupiąca bagietka