Wiosenna zupa z rzodkiewek
Składniki:
2 pęczki rzodkiewek
3 średniej wielkości ziemniaki
około 1,5 l bulionu
1-2 łyżki masła
1/2 szkl. śmietany
1 płaska łyżka mąki pszennej
pęczek koperku
sok z cytryny (opcjonalnie
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki kroimy w średniej wielkości kostkę. Zalewamy je gorącym bulionem i gotujemy do miękkości.
Oczyszczone rzodkiewki kroimy na plasterki.
Koperek oraz liście z jednego pęczka rzodkiewek drobno siekamy.
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy rzodkiewki. Podsmażamy je krótko, przez 2-3 minuty. Pod koniec dodajemy posiekane liście rzodkiewki. Całość dodajemy do garnka z ziemniakami i przez chwilę gotujemy wszystko razem.
Mąkę mieszamy dokładnie ze śmietaną. Hartujemy ją 1-2 łyżkami gorącej zupy, po czym wlewamy do garnka z zupą. Mieszamy.
Dodajemy koperek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie kilkoma kroplami soku z cytryny.