MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 24
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem



Klopsiki duszone w młodej kapuście

Składniki na klopsiki wieprzowe:

500 g mięsa mielonego wieprzowego
1/3 czerstwej bułki – ok. 22 g
5 łyżek ciepłego mleka do namoczenia bułki
1 średnia cebula – ok. 100 g
1 jajko klasy M
2 łyżki bułki tartej – ok. 20 g
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego do smażenia

Składniki na duszoną młodą kapustę:

1 średnia główka młodej kapusty – ok. 900 g (po poszatkowaniu ok. 600 g liści, bez twardych części)
1,5 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu – ok. 375 ml
1 mała cebulka – ok. 55 g
2 małe młode marchewki – ok. 95 g
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
kilka gałązek świeżego koperku
sól i pieprz do smaku
do zagęszczenia (opcjonalnie): 50 ml zimnej wody + 2 czubate łyżeczki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać, drobno posiekać.
Czerstwą bułkę pokruszyć na mniejsze kawałki, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać, by bułka się nasączyła i zmiękła.
Do średniej miski wrzucić mięso mielone, wbić całe jajko, dodać posiekaną cebulkę, namoczoną bułkę oraz bułkę tartą. Doprawić ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Przez kilka minut wyrabiać mięso na jednolitą, plastyczną masę. Odstawić na 15 minut, a następnie z masy mięsnej formować średniej wielkości klopsiki – mi wyszło 14 sztuk. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego. Smażyć klopsiki z obu stron na rumiano, a po usmażeniu przełożyć je talerz i odstawić na bok.
danie jednogarnkowe z klopsikami

Kapustę pozbawić zewnętrznych, brzydkich liści. Pokroić na ćwiartki, usunąć głąb i inne twarde części, a liście poszatkować na średniej wielkości kawałki.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na patelnię, na której wcześniej smażyły się klopsiki, wrzucić cebulę i smażyć chwilę na małym ogniu aż się zeszkli. Następnie dorzucić startą marchewkę i smażyć przez ok. 2-3 minuty na małym ogniu, co jakiś czas mieszając (marchewka powinna w tym czasie delikatnie zmięknąć). Kolejno na patelnię wrzucić poszatkowaną kapustę, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalać bulionem i wymieszać. Następnie zwiększyć płomień na średni i podsmażać (co jakiś czas mieszając) kapustę przez ok. 3-4 minuty (kapusta w tym czasie powinna nieco zmniejszyć swoją objętość). Kolejno dodać do kapusty klopsiki i przykryć patelnię pokrywką. Dusić całość przez ok. 7-10 minut do czasu aż kapusta będzie miękka. Zdjąć pokrywkę, zagęścić kapustę mąką (W tym celu w 50 ml zimnej wody należy wymieszać dokładnie 2 czubate łyżeczki mąki pszennej, a następnie wlać na patelnię, mieszając cały czas całość, by nie powstały grudki. Gotować do czasu aż kapusta odpowiednio zgęstnieje). Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem oraz oprószyć świeżo posiekanym koperkiem. Zdjąć patelnię z palnika. Klopsiki duszone w młodej kapuście podawać np. z pieczywem lub z młodymi ziemniakami.

Wiosenne obiady z nowalijek! Lekkie, pyszne i sycące! Sprawdź najlepsze przepisy i zaskocz domowników nowymi potrawami

Wiosenne obiady z nowalijek! Lekkie, pyszne i sycące! Sprawdź najlepsze przepisy

Zobacz również

Smakowita pizza nad Pogorią III? To możliwe. Znana sieć pizzerii już zaprasza

Smakowita pizza nad Pogorią III? To możliwe. Znana sieć pizzerii już zaprasza

Toruń. Kiedy remont kamienicy po październikowym wypadku?

Toruń. Kiedy remont kamienicy po październikowym wypadku?

Polecamy

Serwal afrykański uciekł z prywatnej hodowli. Może pojawić się na obrzeżach Śląskiego

Serwal afrykański uciekł z prywatnej hodowli. Może pojawić się na obrzeżach Śląskiego

W sobotę 70. ORLEN Memoriale Janusza Kusocińskiego

W sobotę 70. ORLEN Memoriale Janusza Kusocińskiego

Spróbuj zamiast piwa. Gasi pragnienie, odmładza, odchudza. Tani napój zrobisz w domu

Spróbuj zamiast piwa. Gasi pragnienie, odmładza, odchudza. Tani napój zrobisz w domu