Wszyscy wokół chorzy? Sprawdź jak podnieść odporność domowymi sposobami. Większość tych rzeczy masz w swoim domu!
Wszyscy wokół chorzy? Sprawdź jak podnieść odporność domowymi sposobami
Kiszonki
Warto włączyć kiszonki do codziennej diety, ponieważ są one bogatym źródłem antyoksydantów i probiotyków, które wpływają korzystnie na odporność organizmu. Antyoksydanty pomagają minimalizować szkody wywołane przez wolne rodniki w organizmie, które powstają m.in. pod wpływem stresu, konsumpcji alkoholu, palenia papierosów oraz braku aktywności fizycznej, zwiększając ryzyko chorób. Probiotyki stymulują naturalne mechanizmy obronne organizmu. Spożywanie kiszonek przynosi wiele korzyści, takie jak:
- Zwiększenie zawartości witamin C i E w organizmie.
- Zaspokojenie głodu przy niskiej liczbie spożytych kalorii.
- Zwiększenie poziomu probiotyków w organizmie.
- Zapobieganie zaparciom.
- Wzmocnienie systemu odpornościowego.
- Poprawa funkcjonowania układu pokarmowego.
- Ochrona przed infekcjami wywołanymi przez drobnoustroje, takie jak pasożyty, wirusy i grzyby.
- Poprawa przyswajalności składników pokarmowych zawartych w owocach i warzywach.
- Regulacja poziomu cholesterolu, co zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych, ponieważ kiszonki obniżają poziom złego cholesterolu i podnoszą poziom dobrego.
Kiszone warzywa można przygotować z różnych rodzajów warzyw, takich jak kapusta (różne odmiany), buraki, marchewki, cebula, por, cukinia, pomidorki koktajlowe, papryka, soja oraz owoce, jak cytryny, jabłka, śliwki i gruszki.