Zjawisko downsizingu „uszczupla” zawartość opakowań produktów. Zanim je kupisz, sprawdź ich pojemność
Zaplanuj zakupy
Skoro wiemy już, co będziemy przygotowywać do jedzenia w najbliższym tygodniu oraz jakich produktów będziemy do tego potrzebować, możemy zaplanować zakupy. Najlepiej wybrać sobie dzień, w którym mamy czas na dłuższy pobyt w sklepie, podczas którego nabędziemy wszystko to, co sami sobie ustaliliśmy. Dobrym rozwiązaniem jest robienie zakupów raz w tygodniu – poza oczywiście drobnymi wypadami na przykład do piekarni po świeże pieczywo, którego nie sposób zgromadzić na zapas (chyba, że w zamrażarce). Wówczas ograniczamy się tylko do jednorazowego zakupu tego, co mamy na liście i musi nam wystarczyć na kolejny tydzień. Dzięki temu nie stwarzamy sobie dodatkowych okazji na wyjście do sklepu, ponieważ coś nam się skończyło, a przy okazji nabędziemy jeszcze inny, zbędny produkt. Realizując większe zakupy raz w tygodniu oszczędzamy nasze pieniądze, a przy okazji również czas i jesteśmy bardziej zorganizowani.