Zjawisko downsizingu „uszczupla” zawartość opakowań produktów. Zanim je kupisz, sprawdź ich pojemność
Zaplanuj posiłki na cały tydzień
Od tej czynności można by właściwie rozpocząć cały proces oszczędzania. Warto dobrze zastanowić się, jakie potrawy moglibyśmy przygotować na obiad w nadchodzącym tygodniu, a także co będziemy jeść na śniadanie i kolację. Wówczas ustalamy konkretne produkty, jakie będą nam potrzebne do przyrządzenia poszczególnych posiłków. Cała sztuka polega na tym, by najpierw mądrze wykorzystać to, co już mamy na kuchennych półkach i w lodówce, by nic się nie zmarnowało. Do tych składników dokupujemy tylko te, które na pewno spożytkujemy. Dzięki ścisłemu planowaniu jadłospisu na cały tydzień, jesteśmy w stanie poradzić sobie bez nabywania innych zbędnych dodatków. W związku z tym, nie wydajemy pieniędzy na niepotrzebne produkty, a przy tym jesteśmy zabezpieczeni żywieniowo na dobrych kilka dni.