MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Zrób pyszne owocowe przetwory bez cukru. Zachowasz smak lata i zyskasz zdrową przekąskę. Wypróbuj proste przepisy z sezonowych owoców

Czekośliwka

Składniki
▪ 1 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek bez pestek
▪ 2-3 duże łyżki karobu lub do smaku
▪ 1-2 łyżki odtłuszczonego kakao (opcjonalnie)
▪ syrop klonowy (opcjonalnie, do smaku)

Przygotowanie
1. Zagotuj śliwki z odrobiną wody, a kiedy puszczą sok, mieszając nieustannie dodaj kakao i karob (lub sam karob) i gotuj dalej, by masa zmniejszyła swoją objętość.
2. Zmiksuj masę na krem, dodając ew. syrop klonowy.
3. Przełóż jeszcze gorący krem do wyparzonych słoików, zakręć nakrętkami przetartymi spirytusem i pasteryzuj w piekarniku w temperaturze 120 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Zobacz również

Ring przed biblioteką w Czechowicach-Dziedzicach. Wyjątkowy motyw Nocy Kultury

Ring przed biblioteką w Czechowicach-Dziedzicach. Wyjątkowy motyw Nocy Kultury

Oto dzieci reprezentantów Polski. Są podobne do ojców? Zobacz na zdjęciach!

Oto dzieci reprezentantów Polski. Są podobne do ojców? Zobacz na zdjęciach!

Polecamy

Nowa atrakcja turystyczna Łodzi zachwyca. To podziemna Katedra na Stokach

Nowa atrakcja turystyczna Łodzi zachwyca. To podziemna Katedra na Stokach

Konwenty, czyli naprawdę niezwykłe wydarzenia. Na czym dokładnie polegają?

Konwenty, czyli naprawdę niezwykłe wydarzenia. Na czym dokładnie polegają?

9 najbardziej niesamowitych atrakcji Sardynii. Musisz je zobaczyć w czasie wakacji!

9 najbardziej niesamowitych atrakcji Sardynii. Musisz je zobaczyć w czasie wakacji!