MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Zrób pyszne owocowe przetwory bez cukru. Zachowasz smak lata i zyskasz zdrową przekąskę. Wypróbuj proste przepisy z sezonowych owoców

Złocisty kompot gruszkowy z kardamonem

Składniki
▪ 1 kg dojrzałych, słodkich gruszek,
▪ 1 łyżka nasion zielonego kardamonu,
▪ 3 suszone goździki,
▪ 4 plasterki świeżego imbiru,
▪ 3 plasterki świeżej kurkumy,
▪ 2 plasterki cytryny,
▪ 1,5 litra wody,
▪ garść owoców morwy białej lub daktyli (opcjonalnie, do smaku).

Przygotowanie
1. Umyj gruszki i pokrój ze skórką i gniazdami nasiennymi na duże kawałki.
2. Włóż gruszki do garnka wraz z przyprawami, wlej wodę i gotuj ma wolnym ogniu przez około 30 minut ( po zagotowaniu zbierz pianę).
3. Przełóż gruszki do słojów, zalej kompotem i zawekuj w piekarniku w temperaturze 120 stopniu Celsjusza. Pasteryzuj krótko, w zależności od wielkości słoików, np. przez 15 min w przypadku tych niedużych.

Zobacz również

W Treblince uczczono pamięć ofiar niemieckich obozów koncentracyjnych

W Treblince uczczono pamięć ofiar niemieckich obozów koncentracyjnych

Piknik na Piaskach w Gorzowie. Już będą witać wakacje

Piknik na Piaskach w Gorzowie. Już będą witać wakacje

Polecamy

Asterix i Obelix powracają, tym razem w serialu Netflix – zobacz pierwszy kadr

Asterix i Obelix powracają, tym razem w serialu Netflix – zobacz pierwszy kadr

Pyszne i chrupiące naleśniki. Śniadanie w stylu Lewandowskiego

Pyszne i chrupiące naleśniki. Śniadanie w stylu Lewandowskiego

Podyplomowe Studia z Wiedzy o Regionie na Uniwersytecie Śląskim. Trwa rekrutacja

Podyplomowe Studia z Wiedzy o Regionie na Uniwersytecie Śląskim. Trwa rekrutacja