Zupa owocowa z kaszą jaglaną
Składniki:
0.35 szklanka Kasza jaglana (może być też manna lub jęczmienna)
1 kg Owoce (u mnie 200 g borówek amerykańskich, garść czereśni, garść malin, miseczka śliwek)
3 łyżek Cukier trzcinowy
2 łyżek Gęsta śmietana
1 łyżeczka Cukier waniliowy
1 szczypta sól
Sposób przygotowania:
Krok 1
Kaszę jaglaną płuczę kilka razy na sicie pod strumieniem zimnej wody, na końcu przelewam wrzątkiem. Przekładam do garnka, zalewam 0,5 szklanki wody, dodaję łyżeczkę cukru waniliowego, zagotowuję i gotuję na najmniejszej mocy płyty pod przykryciem, aż kasza będzie miękka (15-20 minut). Od czasu do czasu zaglądam pod pokrywkę sprawdzając, czy nie trzeba dolać odrobiny wody (jeśli trzeba, dolewam gorącą), nie mieszam kaszy podczas gotowania.
Krok 2
Po ugotowaniu pozostawiam kaszę pod przykryciem.
Krok 3
W czasie, kiedy kasza się gotuje, owoce myję, usuwam pestki z czereśni i śliwek.
Krok 4
Przekładam owoce do garnka, posypuję cukrem, zalewam wodą (tylko tyle, by przykryła owoce), zagotowuję. Kiedy woda zacznie wrzeć, wyłączam płytę i pozostawiam owoce pod przykryciem na 5 minut.
Krok 5
Po tym czasie miksuję zupę, przecieram przez sito, odstawiam do przestygnięcia, dodaję śmietanę, mieszam.
Krok 6
Do miseczek nakładam łyżką kaszę jaglaną i zalewam ją lekko ciepłą lub chłodną zupą owocową. Dekoruję zupę świeżymi owocami.