Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1195 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Najlepsze lody pistacjowe na deser. Poznaj przepis na deser z 4 składników
Najlepsze lody pistacjowe zrobisz z użyciem wysokiej jakości pasty. Dobry produkt będzie zrobiony ze 100% pistacji. Czasem dodaje się do nich odrobinę oleju,...
O prawa do przepisu trwa kulinarny spór. Niezawodne kotleciki to międzynarodowy hit
Falafel to rodzaj kotlecików zrobionych ze zmielonej ciecierzycy. Aromatu dodają mu egzotyczne przyprawy takie jak kmin rzymski i kolendra. Na Bliskim Wschodzie...
Lekkie danie z piekarnika. Poznaj przepis na kotlety mielone z kalafiorem
Kalafior i mięso mielone w jednym daniu? Czemu nie! Polecamy zrobić domowe kotlety mielone ze startym kalafiorem. Po uformowaniu można je upiec w piekarniku,...
Chrupiący chleb portugalski nie tylko na śniadanie. Nie skończysz na jednej kromce
Puszysty chleb portugalski to prosty, smaczny wypiek z łatwo dostępnych składników. W Portugalii nazywany jest pão de água z racji wysokiej zawartości wody w...
Najsmaczniejszy napój ze spiżarni babci. Poznaj sposób na wyjątkowy sok porzeczkowy
Możesz pamiętać smak przetworów przygotowanych przez babcie. Często z przydomowego ogródka. Zachęcam cię do zwrócenia uwagi na czerwone porzeczki. Z nich robię...
Najprostszy mus malinowy na deser. Rozpływa się w ustach, trudno mu się oprzeć
Domowy mus malinowy najczęściej robię z 5 składników. W wersji podstawowej wystarczą owoce, cukier, sok z cytryny i odrobina żelatyny. W wersji luksusowej...
Aromatyczny napój na bazie wina z truskawkami. W latach 90. XX wieku był hitem
Zastanawiasz się, co podać do picia na letnie przyjęcie? Podsyłam ci sprawdzony przepis na kruszon truskawkowy. Ten słodki przysmak cieszy się popularnością na...
Niesamowicie chrupiące placki ziemniaczane. Są tak dobre, że poprosisz o więcej
Brytyjskie hash browns często podawano do śniadania wraz z kiełbaską, jajkiem sadzonym i fasolką w sosie. W oryginalnej wersji odciśnięte i przyprawione starte...
Apetyczne ciasta na Dzień Dziecka smakujące jak batonik. Wybieraj spośród 5 przepisów
Szukasz pomysłu na pyszne ciasta na Dzień Dziecka, które smakiem przypominają popularne słodycze? Zachęcam cię do zrobienia 5 deserów, w tym bez pieczenia....
Pyszne ciastka na patyku. Dzieci będą nimi zachwycone!
Szukasz pomysłu na deser na Dzień Dziecka? Polecam przepis na cake pops, czyli lizaki z ciasta. To słodkie, kolorowe ciastka na patyku, w czekoladzie i...