Chociaż o współczesnym tiramisu można mówić dopiero od drugiej połowy XX wieku, to jego początki prawdopodobnie sięgają wieku XV. Jedna z hipotez głosi, że ówczesny władca z rodu Medyceuszy, Kosma, słynący z upodobania do słodkości, zjadł ten deser podczas jednej ze swoich podróży. Przygotowali go lokalni cukiernicy i nazwali „zuppa del duca”, bo składał się on z kawałków biszkoptów zanurzonych w likierze. Do dziś wiele włoskich regionów twierdzi, że to właśnie u nich narodził się ten ikoniczny deser.
Chociaż dokładne pochodzenie jest przedmiotem debaty, powszechnie przyjmuje się, że tiramisu, takie jakie znamy, zostało stworzone w regionie Veneto we Włoszech w latach 60. ubiegłego wieku. Dwadzieścia lat później deser ten się stałym punktem w menu włoskich restauracji na całym świecie, symbolizując włoską finezję kulinarną.
ZOBACZCIE TE MEMY O TIRAMISU
Tradycyjna wersja tiramisu składa się z warstwy delikatnego biszkoptu nasączonego bardzo mocnym espresso, na który nakłada się warstwę kremu ubitego z serka Mascarpone, żółtek, jaj i cukru. Całość posypuje się grubą warstwą zmielonych płatków gorzkiej czekolady. W Polsce popularne są przepisy, w których używa się likieru amaretto, jednak oryginalnie we Włoszech nasącza się ten deser słodkim, białym winem Marsala.
Zgadnij kto to? Sportowe gwiazdy jako dzieci
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?