W skrócie:
Najlepszy sernik z czekoladowym ciastem
Mam dla ciebie sprawdzony przepis na pyszny sernik Izaura. To popisowy wypiek, który pięknie prezentuje się na stole. Jego nazwa prawdopodobnie pochodzi od popularnego w latach 80. telewizyjnego hitu „Niewolnica Izaura”. Nie umiem wyjaśnić, jak się ono łączy z tą telenowelą, ale na pewno mogę potwierdzić, że smakuje wyśmienicie. Wilgotne, miękkie czekoladowe ciasto świetnie pasuje do delikatnej, pachnącej wanilią masy serowej. Przygotowanie tego wypieku zajmuje nieco czasu i pracy, ale naprawdę warto. Jeśli chcesz poznać sprawdzony przepis na sernik Izaura, zobacz na filmie, jak zrobić to wyśmienite ciasto.
Polecam także: Tradycyjny sernik na zimno z serków homogenizowanych
Przepis na sernik Izaura
czas przygotowania: ok. 45 minut + 1 godzina pieczenia
porcja na blaszkę 23 × 33 cm
poziom trudności: średni
Składniki:
masa serowa:
- 1 kg sera półtłustego,
- 4 jajka,
- 100 g miękkiego masła,
- 1 szklanka cukru (240 g),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 łyża cukru waniliowego,
ciasto kakaowe:
- 4 jajka,
- 3 duże łyżki kakao,
- 1 szklanka cukru (240 g),
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 łyża cukru waniliowego,
- 250 g masła lub margaryny,
- 6 łyżek wody,
- 250 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- cukier puder do posypania.
Jak zrobić sernik Izaura? Przygotowanie sernika na czekoladowym cieście krok po kroku
Przygotowanie ciasta kakaowego:
- W garnuszku rozpuściłam masło z cukrem, wanilią, kakao i wodą. Zdjęłam z ognia i odstawiłam do wystudzenia – masy nie trzeba gotować.
- Wymieszałam mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Oddzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam.
- Przelałam przestudzoną masę kakaową do miski i zmiksowałam z żółtkami oraz mąką z proszkiem do pieczenia i solą.
- Dodałam ubite białka i delikatnie wymieszałam.
- Przelałam ciasto kakaowe do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowanie masy serowej i pieczenie:
- Ser zmieliłam w maszynce. Możesz kupić także ser śmietankowy z wiaderka, który nie wymaga mielenia.
- Utarłam jajka z cukrem, wanilią i miękkim masłem.
- Nie przerywając miksowania, dodawałam po łyżce sera.
- Wsypałam mąkę ziemniaczaną.
- Zmiksowaną masę wyłóżyłam na kakaowe ciasto, tworząc nierówne kleksy.
- Wstawiłam ciasto do piekarnika nagrzanego na 170 stopni.
- Piekłam sernik ok. 1 godzinę.
- Wystudzony sernik posypałam cukrem pudrem.
Na pyszny deser polecam także sernik gotowany z jabłkami. To szybkie do zrobienia ciasto na herbatnikach. Pysznie smakuje także klasyczny sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście, zwieńczony słodką, chrupiącą bezą oraz puszysty, pieczony w kąpieli wodnej sernik japoński.
Zobacz również inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?