Produkty, które najczęściej są wyrzucane to owoce: większość osób nieprawidłowo przechowuje gruszki (80 proc.), jabłka (84 proc.) i pomarańcze (84 proc.).. Z raportu firmy Samsung wynika także, że w największym stopniu ulegają zepsuciu świeże zioła (43 proc.), dania gotowe (42 proc.) oraz sosy/dodatki (42 proc.).
Najczęstszą przyczyną marnowania żywności w gospodarstwach domowych jest niesprawdzanie terminu przydatności do spożycia (42 proc.), nieplanowanie posiłków przed zakupami (29 proc.) oraz zapominanie, że posiadamy dany produkt.
Niemal cztery osoby na pięć (78 proc.) czują się winne z powodu ilości marnowanej żywności, w wyniku lockdownu ponad połowa jest bardziej świadoma tego, ile produktów spożywczych wyrzuca, a 74 proc. osób ma plan, jak zaradzić temu problemowi w swoim gospodarstwie domowym.
Co musisz wiedzieć, żeby nie marnować jedzenia?
- Różne owoce i warzywa wymagają odmiennych warunków przechowywania. Np. awokado, brzoskwinie i melony, zanim dojrzeją, należy przechowywać poza lodówką, a dopiero potem schować do lodówki
- Surowe mięso, drób i ryby należy zawsze przechowywać w opakowaniu na dolnej półce lodówki. W ten sposób zapachy nie rozejdą się po całym wnętrzu urządzenia, a soki nie będą kapały na inne produkty.
Strefa Biznesu: W Polsce drastycznie wzrosną podatki? Winna demografia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?