MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Aromatyczna kapusta z grochem. Przepis na tradycyjne danie na Boże Narodzenie. Obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Aromatyczna kapusta z grochem często doprawiana jest liściem laurowym.
Aromatyczna kapusta z grochem często doprawiana jest liściem laurowym. arfo/123RF
Kapusta z grochem to danie, które można zrobić tanio i z łatwo dostępnych składników. Ważne, aby korzystać z dobrej kapusty kiszonej i ugotowanego do miękkości żółtego grochu. Zgodnie z tradycją potrawa przygotowywana jest na postną Wigilię. W związku z tym mogą jeść ją wegetarianie i weganie. Zobacz przepis na aromatyczną kapustę z grochem.

W skrócie

Przygotowując kapustę z grochem na Wigilię, warto pamiętać o dodaniu kminku. Poza głównymi produktami, ta przyprawa jest kluczowym i jednym z ważniejszych składników w czasie gotowania. Kminek ma właściwości ułatwiające trawienie wzdymających produktów i działanie rozkurczowe, dzięki czemu pomaga łagodzić ból brzucha. Jest też intrygującym dodatkiem smakowym. Dzięki niemu kapusta z grochem nabiera lekko anyżowego smaku.

Kapusta z grochem – przepis na Wigilię

Czas przygotowania: 1 godzina + cała noc namaczania grochu w wodzie,
liczba porcji: dla 6-8 osób.

Składniki:

  • 200 g wyłuskanego żółtego grochu,
  • 450 g kiszonej kapusty z marchewką,
  • 1,5 l wody lub bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżka kminku,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.

Jak zrobić kapustę z grochem?

Przygotowanie:

  1. Dzień wcześniej trzeba namoczyć groch w zimnej wodzie. Następnego dnia należy groch odcedzić i zagotować w 1,5 litra wody w garnku z grubym dnem. Groch można też gotować w bulionie warzywnym.
  2. Gotujący się groch należy posolić i gotować przez około 25-30 minut.
  3. Kiszoną kapustę należy drobno posiekać ostrym nożem. Pokrojoną kiszoną kapustę trzeba włożyć do drugiego garnka i podlać 70 ml wody.
  4. Garnek należy przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
  5. Na dużej patelni należy rozgrzać olej, dodać posiekaną w kostkę cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, kminek. Składniki smażyć do momentu, aż cebula się zarumieni.
  6. Do cebuli należy dodać odcedzoną i podgotowaną kapustę kiszoną. Całość smażyć przez 5-10 minut.
  7. Następnie na patelnię trzeba dodać ugotowany groch i podgotować przez parę minut.
  8. Gotowa wigilijna kapusta z grochem jest gotowa do podania.

Domowa kapusta z grochem i grzybami

Jeśli lubicie bardziej wyraziste smaki, możecie doprawić kapustę z grochem suszonymi grzybami. Przygotowuje się je w podobny sposób, jak grzyby do farszu na uszka. Jednak nie trzeba ich mielić, a tylko pokroić na średniej wielkości kawałki. Wywar grzybowy można też dodać do podgotowania kapusty kiszonej. Dzięki temu zyska odświętny smak.

Kapusta z grochem na co dzień

Poza postną kapustą wigilijną można zrobić kapustę z dodatkiem ciecierzycy i kawałków mięsa. Nie będzie to tradycyjna receptura przygotowywana na święta Bożego Narodzenia, ale z pewnością urozmaici codzienne menu. Do kapusty kiszonej polecamy dodać boczek, kiełbasę albo kawałki wędzonki, np. żeberek.

Sprawdź także: Domowe gołąbki wigilijne. Przepis na danie z kaszą gryczaną i grzybami. Zdrowe i pyszne danie na święta

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Aromatyczna kapusta z grochem. Przepis na tradycyjne danie na Boże Narodzenie. Obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole - Strona Kuchni

Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni