Karolina Głogowska
RedaktorStrona Kuchni
375 materiałów
Jestem związana z mediami od 2010 roku, a pisanie to moja praca i pasja. Po godzinach tańczę flamenco, śpiewam w zespole muzycznym lub piszę powieści psychologiczne. Miłość do gotowania i dobrego jedzenia odziedziczyłam w genach. Mój prapradziadek był kuchmistrzem na dworze Franciszka Józefa I, a dziadek prowadził restaurację. Mieliśmy owoce i warzywa z własnego ogrodu, samodzielnie wędzone ryby i mięsa. Szanuję tradycyjne przepisy, jednak rzadko się ich trzymam. Zawsze coś modyfikuję i ulepszam, składniki dodaję na tzw. oko, na podstawie smaku odtwarzam dania z podróży. Moje ukochane, kulinarne destynacje to Tajlandia i Włochy. Wolę wytrawnie i pikantnie, ale na ostatni posiłek wybrałabym mango sticky rice.
Włoszka zdradziła mi swój sposób na makaron z kurczakiem. Jest genialny!
Makaron z kurczakiem i brokułami to prosty przepis na szybki, ale smakowity obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle aromatyczny i sycący, a jego przygotowanie...
Sernik gotowany. Niesamowicie kremowe i pyszne ciasto bez pieczenia
Niezwykle kremowy sernik gotowany to ciasto, którego nie trzeba piec. Nie musimy się martwić, że nie wyrośnie albo zrobi się z niego zakalec. Sernik gotowany to...
Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zrobisz z nich genialne kotleciki
Złociste, chrupiące kotlety ziemniaczane i ciągnący się ser to satysfakcjonujący posiłek dla całej rodziny. Kotleciki przygotujemy w mig i możemy do nich...
Uwielbiasz ptysie? Szwedzkie bułeczki z bitą śmietaną są jeszcze lepsze
Semla przypomina polskiego ptysia, ale nie jest aż tak słodka, za to bardziej pożywna. To delikatna pszenna bułeczka, wypełniona masą migdałową i bitą śmietaną....
Śledzie, które zrobisz na ostatnią chwilę. TOP 5 przepisów na ostatki
W tym roku ostatni dzień karnawału przypada na 13 lutego. Tak zwany „śledzik” to idealna okazja, by podać wyśmienitą rybę. Najczęściej serwujemy śledzie po...
TOP 9 najlepszych dań na walentynki. Łatwe, sprawdzone przepisy
Chcesz zaprosić swoją „walentynkę” na kolację przy świecach, ale nie wiesz, co podać do jedzenia? Nie martw się, wśród naszych propozycji znajdziesz coś dla...
Wykorzystaj mięso z rosołu. Tani i pyszny obiad w kwadrans
Sztuka mięsa w sosie chrzanowym to przepis z rodzaju „zero waste”. Możemy wykorzystać mięso z rosołu – najlepiej wołowinę, ale świetnie sprawdzi się także...
Te warstwowe sałatki to imprezowe hity! Efekt WOW gwarantowany
Warstwowe sałatki idealnie sprawdzają się podczas wszelkiego rodzaju imprez oraz rodzinnych spotkań i uroczystości. Najlepiej przygotować je w dużej, szklanej...
Przepis na śledzie „pocztowe”. Zachwycają smakiem i są bardzo proste do zrobienia
Śledzie w śmietanie z ziemniakami to popularne danie, serwowane na Kaszubach w wielki post. Warto wypróbować ten przepis i przekonać się, jak świetnie smakuje...
Tak zrobisz najlepszą pizzę. Przepis prosto z włoskiej pizzerii
Ciasto na pizzę powinno być elastyczne i sprężyste. Można to osiągnąć dzięki kilku łatwym trikom, prosto od włoskiego szefa kuchni. Wypróbuj nasz przepis na...