Soczysta pierś z kurczaka, moczona w mleku
Składniki:
2 piersi ze skórą – moje razem ważyły prawie 1kg
0.5 łyżeczki soli
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
4 ząbki czosnku
mleko
Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone piersi posypujemy przyprawami, przekładamy do miski, dorzucamy pokrojony w plasterki czosnek i całość zalewamy mlekiem ( tyle by w całości zakryło mięso ). Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po dwóch godzinach, piersi z połową mleka w którym się moczyły, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do zimnego piekarnika.
Włączamy piekarnik na 180st. i od momentu jego rozgrzania, pieczemy piersi kurczaka 40 minut, przewracając mięso w połowie czasu pieczenia ( czas pieczenia może się różnić +/- 10 minut, w zależności od wielkości mięsa ).