Fiskesuppe - norweska zupa rybna
Składniki:
200g filetów z łososia
200g filetów z dorsza
100g obranych krewetek
1 por
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 cytryna
2 łyżki mąki
200 ml mleka
200 ml śmietanki kremówki 30% do zup
400 ml bulionu rybnego (z jednej kostki)
100 ml białego wina (opcjonalnie)
sól + pieprz
1 łyżeczka suszonego chilli (opcjonalnie)
świeży szczypiorek (lub koperek)
30 g masła do smażenia
Sposób przygotowania:
Filety rybne oraz krewetki zalej wodą, posól i zagotuj (wystarczy kilka minut). Ugotowane krewetki i rybę wyjmij na talerz, podziel na mniejsze kawałki i usuń ewentualne ości.
Obierz i pokrój na plasterki marchewkę i pora. Posiekaj drobno czosnek.
Rozgrzej na patelni masło i podsmaż lekko warzywa (pora i marchewkę) na średnim ogniu -przez kilka minut.
Przygotuj bulion zalewając kostkę rybną zagotowaną wodą. Dodaj do wywaru podduszone warzywa, wyciśnięty sok z cytryny, posiekany czosnek, wino, mleko oraz mąkę i wymieszaj całość.
Wymieszaj w szklance śmietankę z kilkoma łyżkami gorącego bulionu, a następnie wlej ją do zupy i dokładnie wymieszaj. Dopraw całość solą, pieprzem i papryczką chilli.
Na koniec dodaj do zupy kawałki ugotowanej wcześniej ryby oraz krewetki i podgrzewaj całość jeszcze przez kilka minut.
Gotową zupę podawaj posypaną posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem, z dodatkiem świeżego pieczywa lub norweskim płaskim chlebkiem flatbrød.