MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Brody-Malina: Smalec był z psa, czy z lisa

RK
Prokuratura Rejonowa w Częstochowie zleciła kolejne badania tłuszczu znalezionego rok temu w gospodarstwie w Brodach -Malina. Miał być wytwarzany z psów. Dowiodła tego pierwsza z ekspertyz wykonana w białowieskim zakładzie PAN. Naukowcy nie byli jednak w stanie określić czasu produkcji.

To ważne dla śledztwa , bo oskarżone Agata G. i jej matka utrzymują, że tłuszcz wyrabiał ich zmarły przed trzema laty ojciec i mąż. Wieku smalcu nie potrafili też określić naukowcy z warszawskiego Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego. Stwierdzili, że wcześniejsza ekspertyza nie rozstrzyga, że to psi smalec. - Okazało się, że zbliżone DNA ma tłuszcz lisi - mówi Romuald Basiński, rzecznik Prokuratury Okręgowej w Częstochowie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!