Firma Walicki to członek krajowej Izby Pogrzebowej stojącej na straży rzetelności usług. Świadczy kompleksowe usługi w zakresie: organizacji pogrzebów i kremacji dla osób indywidualnych i innych zakładów pogrzebowych.
Bytomski zakład pogrzebowy dysponuje najnowocześniejszym prosektorium, urządzeniami kremacyjnymi i kostnicą. Spełniając najwyższe standardy współpracuje z uczelniami medycznymi, policją i prokuraturą udostępniając swoje zaplecze na potrzeby pracy tych organów. Firma dysponuje 2 salami i aż 7 stołami sekcyjnymi oraz kostnicą na 150 ciał, dlatego zakład tworzy zaplecze zarządzania kryzysowego województwa śląskiego na wypadek tragicznych wydarzeń na masową skalę.
Ten profil działania nakłada na nas rygorystyczne, najwyższe w branży normy i wymogi wynikające też z certyfikatów ISO. Poza najnowocześniejszym zapleczem technicznym, bardzo dużą wagę przywiązujemy do zatrudniana odpowiedniego, profesjonalnego personelu – mówi Ryszard Walicki, założyciel i właściciel Zakładu.
Najnowocześniejsi w Polsce
W roku 2003 w Zakładzie Walicki w Bytomiu uruchomiono pierwsze prywatne, tak nowoczesne krematorium. W 2010 roku firma zakupiła czeskie piece kremacyjne stając się najnowocześniejszym zakładem w Polsce. Czechy obok Szwecji to najbardziej zaawansowani producenci pieców kremacyjnych na świecie. Obecnie Zakład Walicki posiada cztery ultranowoczesne piece firmy TABO, o wartości 1,5 mln. zł każdy.
Urządzenia te charakteryzują się wysoką temperaturą kremowania, systemem automatycznego chłodzenia prochów oraz rozdrabniania szczątków pokremacyjnych. Dlatego kremacja ciała w piecach TABO prowadzona jest w temperaturze 1000 stopni Celsjusza i wraz z chłodzeniem prochów trwa 60-90 minut w zależności od wagi kremowanego ciała i drewna z jakiego wykonana jest trumna. Tak nowoczesne chłodzenie w specjalnej komorze pieca powoduje, że zawsze prochy wydobyte po kremacji jak i urny są chłodne. Koszt kremacji w chwili obecnej to 450 złotych. W bardzo popularnych tańszych i mniej zaawansowanych piecach proces ten trwa nawet 150 minut, a prochy często chłodzone są „ręcznie” po wydobyciu z pieca zwykłymi wentylatorami.
Monitoring i transmisja internetowa
Co ważne - piece TABO są stale monitorowane przez producentów, którzy archiwizują zapis czasu i pory kremacji oraz chłodzenia prochów, wagę trumny, temperaturę pieca, czas chłodzenia prochów i otwarcia pieca, a nawet zapis emisji gazów kremacyjnych. Normy stosowania tych urządzeń w zasadzie zupełnie eliminują ingerencję człowieka w proces kremacji. Całość odbywa się automatycznie, jest kontrolowana wieloma czujnikami, także w centrali producenta – mówi Ryszard Walicki.
Firma Walicki prowadząc w pełni transparentną działalność od lat umożliwia bliskim oraz pracownikom innych zakładów, realizującym kremacje w bytomskim prosektorium – obecność podczas całego procesu kremacji. Ponadto od września 2015 r. na życzenie klientów możliwa jest także transmisja internetowa kremacji. Pracownicy krematorium udostępniają specjalny login i hasło, które należy wpisać na stronie firmy w zakładce ‘Kremacje/Kremacje online’ co umożliwi połączenie się z dwoma kamerami.
Jedną - ukazującą obraz wjazdu trumny do pieca, a drugą - z ujęciem drugiej strony pieca czyli miejsca wygarnięcia prochów. Transmisja kończy się w momencie zakończenia kremacji i wygarnięcia prochów.
Firma Walicki świadczy też usługi związane z transportem zwłok z zagranicy. Posiada w ofercie trumny i urny wykonane z różnych materiałów w tym z metalu.
Zakład dysponuje też kaplicą oraz domem pogrzebowym w Świętochłowicach przy ul. Szpitalnej 2, gdzie w miejscu dawnej kaplicy (wyburzonej kilka lat temu) wybudowano nową, otwartą 3 listopada 2015 roku.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?