Chorzów: Kartofle, pyry, ziemniaki, czyli "Dzień Kartofla" w chorzowskim skansenie

Dominik Nguyen Van
Występy zespołów, gry i zabawy, a przede wszystkim wspólne pieczenie w ognisku wykopanych w skansenie kartofli, to tylko kilka punktów na mapie tej niecodziennej imprezy. Imprezę prezentującą jesienne prace polowe i gospodarskie, czyli „Dzień kartofla", zaplanowano w skansenie na 4 października 2015 r. Wykopki, deptanie i przygotowanie do kiszenia kapusty, to tylko mały fragment atrakcji tego przedsięwzięcia na ludową nutę.

Odwiedzający będą mieli możliwość spróbowania swoich sił w szatkowaniu i deptaniu kapusty, a także wziąć udział w jesiennych wykopkach, czy przypomnieć sobie smak pieczonych na ognisku kartofli. To część atrakcji, które zostały przygotowane dla odwiedzających Muzeum w niedzielę. W tym dniu w godzinach od 12.00 do 16.00 odbędzie się impreza plenerowa "Dzień kartofla, czyli jesień na wsi", podczas której będzie można zobaczyć również pokazy pracy wiatraka, wypiek chleba i podpłomyków w piecu chlebowym oraz pranie na tarze. Organizatorzy opowiedzą o dawnych rolnikach w przemysłowej części górnego śląska i o tym jak dawniej upływały na wsi jesienne wieczory. Ośrodek Doradztwa Rolniczego z Mikołowa przybliży natomiast historię kartofla i opowie o jego odmianach.

Bilety w cenie: 9 zł (normalny) i 7 zł (ulgowy)

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie