- Starsi ludzie potrafią jeszcze tę zupę przyrządzić i z relacji wiem, że jedzą ją od czasu do czasu - mówi Sylwia Tumidajska z Muzeum Beskidzkiego w Wiśle.
Chuda jewa była bardzo prosta i tania w przygotowaniu. Wystarczyło roztopić smalec lub słoninkę, dodać czosnek i kminek, a następnie dolać wody. Sposobów przygotowania tej polewki było jednak kilka.
Według najpopularniejszego z nich chuda jewa to polewka na kwaśnym mleku lub maślance podawana z ziemniakami lub z chlebem. Do jej przyrządzenia potrzeba półtora litra kwaśnego mleka, maślanki lub serwatki, ugotowanych ziemniaków, boczku wędzonego, cebuli, kminku, czosnku i innych przypraw, jak sól i pieprz. Dodawane też jest jedno jajko, mąka zwykła i ziemniaczana oraz koperek zielony.
Na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi znalazły się także kwaki, czyli krzyżówka rzepy i kapusty, bardziej znane jako brukiew.
To warzywo uprawiane było w niewielkich gospodarstwach rolnych na Śląsku Cieszyńskim, Żywiecczyźnie i w okolicach Bielska-Białej. Kwaki uzupełniały braki ziemniaków w pożywieniu, a ich bulwy - tak jak ziemniaków, marchwi czy buraków - były łatwe do przechowywania przez okres zimy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?