MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto z czereśniami i budyniem. Niebo w ustach. Przepis na nieziemsko smaczne ciasto z kremem budyniowym i frużeliną z czereśni

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Ciasto z czereśniami i budyniem jest efektowne i smakuje wyśmienicie
Ciasto z czereśniami i budyniem jest efektowne i smakuje wyśmienicie Karolina Głogowska
Delikatne kruche ciasto, słodki krem budyniowy i czereśnie to sposób na deser doskonały. Wypróbuj przepis na łatwe do zrobienia ciasto z czereśniami i budyniem. Jest bardzo efektowne, choć proste w przygotowaniu. A najważniejsze jest to, że wybornie smakuje. Zapiszesz ten przepis do ulubionych.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie wyjątkowy przepis na ciasto z czereśniami i budyniem. Jest delikatne i nie za słodkie. Prawdziwe niebo w ustach. Jego przygotowanie składa się z trzech etapów, ale nie są one skomplikowane i na pewno sobie z nimi poradzisz. Najpierw robię proste kruche ciasto, a następne łatwy krem budyniowy. Na koniec zabieram się za czereśnie, które gotuję z mąką ziemniaczaną. W ten sposób powstaje coś w rodzaju frużeliny lub kisielu z czereśni. Dzięki temu do ciasta nie potrzebujemy aż tak wielu owoców, które są dość drogie. Ciasto wychodzi wspaniale i bardzo trudno je zepsuć. Jest efektowne i niesamowicie smaczne.

Ciasto z czereśniami i budyniem

Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie 30 minut

Porcja: standardowa forma do tarty

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,

  • kostka zimnego masła,

  • 3 żółtka,

  • 2 łyżki cukru,

  • szczypta soli.

Na krem budyniowy:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru,

  • 2 szklanki mleka,

  • kostka masła,

  • 2 łyżki cukru.

Dodatkowo:

  • 200 g czereśni,

  • łyżka mąki ziemniaczanej,

  • łyżka cukru,

  • 150 ml wody

  • listki mięty do dekoracji (opcjonalnie).

Jak zrobić ciasto z czereśniami i budyniem?

  1. Na stolnicę wysypałam mąkę pszenną, dodałam pokrojone zimne masło i zaczęłam „mieszać” nożem. Następnie dodałam żółtka, cukier i szczyptę soli. Szybko zagniotłam ciasto, uformowałam je w kulę i włożyłam na pół godziny do lodówki.

  2. Masło do kremu budyniowego powinno być całkowicie miękkie, więc wyjęłam je wcześniej z lodówki.

  3. W rondelku podgrzałam 1,5 szklanki mleka i 2 łyżki cukru. Zagotowałam.

  4. W kubeczku wymieszałam resztę mleka z budyniem. Wlałam do rondelka. Wymieszałam całość.

  5. Krem budyniowy przelałam do miseczki, przykryłam folią, żeby nie zrobił się kożuch i zostawiłam na ok. 2 godziny do przestygnięcia.

  6. Z lodówki wyjęłam ciasto, wylepiłam nim formę do tarty, ponakłuwałam widelcem i piekłam 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

  7. Przygotowałam frużelinę z czereśni. Owoce wydrylowałam, włożyłam do garnka, zalałam 100 ml wody, dodałam cukier i zagotowałam.

  8. W kubku wymieszałam 50 ml z mąką ziemniaczaną, dodałam do czereśni i gotowałam ok. 5 minut. Zostawiłam do przestudzenia.

  9. Na upieczonym kruchym cieście rozsmarowałam masę budyniową. Na to położyłam frużelinę z czereśni.

  10. Ciasto z czereśniami wstawiłam do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekorowałam listkami mięty.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ciasto z czereśniami i budyniem. Niebo w ustach. Przepis na nieziemsko smaczne ciasto z kremem budyniowym i frużeliną z czereśni - Strona Kuchni

Wróć na dziennikzachodni.pl Dziennik Zachodni