Schab zapiekany z pieczarkami
Składniki:
1 kg schabu bez kości
3 cebule
500 g pieczarek
sól
pieprz
papryka słodka
mąka
olej
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu
2 łyżki cukru
2 łyżki ketchupu
120 ml wody
Sposób przygotowania:
Schab pokroić na plastry, natrzeć solą, pieprzem i papryką słodką. Przełożyć do pojemnika i szczelnie zamknąć. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy. Kawałki mięsa kolejno obtaczać w mące i obsmażać z obu stron na patelni.
Cebulę pokroić w półkrążki. Pieczarki w plasterki.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć mięso, następnie cebulę. Kolejno następną warstwę mięsa, cebula i na wierzch pieczarki.
Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą i zalać nim mięso. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 90 minut, grzanie góra-dół.