Zupa Krem Z Brokułów
Składniki:
Brokuł
Wywar warzywny
Ziemniaki
Cebula
Czosnek
Masło
Papryka ostra
Sól
Pieprz
Sposób przygotowania:
Umyj i pokrój wszystkie warzywa na drobne kawałki.
Do dużego garnka dodaj masło. Rozpuść je na średnim ogniu.
Dodaj cebulę, czosnek, paprykę trochę soli i pieprz. Smaż aż cebula będzie miękka. Powinno to zająć około 7 minut.
Do garnka dodaj pokrojony trzon brokuła oraz pokrojonego ziemniaka. Górę od brokuła zachowaj na później. Wszystko zalej wodą, wymieszaj i nałóż na garnek przykrywkę.
Gotuj przez około 25 minut, lub do momentu aż warzywa będą miękkie.
W międzyczasie pokrój na drobne kawałki górną część brokuła. Podziel na dwie części.
Do garnka wsyp połowę pokrojonego brokuła. Zdejmij z ognia.
Za pomocą blendera, dokładnie zblenduj zupę na gładką konsystencję.
Przełóż zupę z powrotem do garnka. Dodaj resztę brokuła i gotuj przez około 7 minut.
Zupę podawaj w miskach, posypując cheddarem i szczypiorkiem.