Zupa gyros
Składniki:
700g -1 kg miesa na Gyros (moze byc samo wieprzoew lub z indyka,moze byc pomieszane)
30 g przyürawy do garosa
200 ml smietany kremowki 30%
1 pypryka czerwona
1 papryka zolta
2 cebule
puszka kukurydzy
1 sloiczek marynowanych pieczarek w plasterkach
150-200 g serka topiony smietanowy
7-10 lyzek sosu Chili azjatycki
1 buteleczka sosu cyganskiego
2 opakowania zupy cebulowej
5-6 ogorkow konserwowych
pieprz duza szczypta
sol do smaku
1,5 l wody goracej
olej do smazenia
Sposób przygotowania:
mieso przyprawic przyprawy do garosa i odstawic na ok 30-60 min.do lodowki
po tym czasie mieso podsmazyc na patelni (na 3 razy) i wychlodzic w misce.gdy sie wychlodzi wlac 200 ml smietany kremowki,wymieszac i odstawic na 30-60 min do lodöwki.
cebule i papryke pokroic w paseczki 2 cm.
cebule zaszklic w garnku na oleju,nastepnie dodac papryke i smazyc ok.5 minut.
wlac wode,sos Chili i zagotowac.nastepnie dodac zupy,serek,wymieszac i gotoeac na niewielkim ogniu ok.15 min.
dodac kukurydze,pieczarki,sos cyganski,mieso, Gotowac ok.5 min.
dopirawic pieprzem i dodac ogörki wg.uznania