3 z 16
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kurczak Caprese
Składniki:
1 kg filetów z piersi kurczaka
250 g drobnych pomidorków (mogą być koktajlowe, daktylowe itp)
250 g sera mozzarella
przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia, czosnek w proszku, papryka, suszone pomidory (można użyć gotowej mieszanki przypraw kuchni włoskiej)
świeża bazylia listki
oliwa do smażenia.
Sposób przygotowania:
Filety umyć i osuszyć. Otoczyć je w przyprawach obficie, a następnie obsmażyć krótko na patelni z dodatkiem oliwy. Dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste.
Do patelni dołożyć ser mozzarella posiekany w kostkę oraz przekrojone na pół pomidorki. Wstawić do piekarnika na pół godziny w 170 stopni, bez przykrycia.
Po upieczeniu kurczaka przybrać bazylią i podawać.