Chłopski garnek
Składniki:
1/2 główki białej kapusty
około 600g cienkiej kiełbasy
200g wędzonego boczku
3-4 duże ziemniaki
2 papryki czerwone
2-3 średniej wielkości cebule
250 g pieczarek
5 szkl. bulionu
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
majeranek
mielona słodka papryka
ostra papryka
przyprawa ognista – wg uznania
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę szatkujemy.
Kiełbasę kroimy na półplasterki, boczek w kostkę.
Cebulę kroimy w piórka. Paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na półplasterki.
Na dużą patelnię wrzucamy boczek, smażymy aż do wytopienia się tłuszczu. Do boczku dodajemy kiełbasę i smażymy dalej, aż do lekkiego zarumienienia (ja dodaję część kiełbasy do boczku, a potem smażę drugą partię samej kiełbasy).
Zawartość patelni przekładamy do większego garnka.
Na patelnię – jeśli jest taka potrzeba – wlewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy paprykę, oraz pieczarki. Gdy pieczarki się przesmażą, całą zawartość patelni przekładamy do naczynia z boczkiem i kiełbasą.
Dodajemy również pokrojone w kostkę ziemniaki oraz poszatkowaną kapustę. Wrzucamy liście laurowe oraz ziela angielskie, wstępnie doprawiamy słodką papryką, solą (nie za dużo, jeśli używać będziemy bulionu) oraz pieprzem. Podlewamy 5 szklankami wody lub bulionu i dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, do miękkości warzyw. Po około 20-30 minutach pokrywkę zdejmujemy i pozwalamy wodzie lekko odparować. Danie możemy zagęścić też około 1 łyżką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w małej ilości zimnej wody.
Na koniec doprawiamy do smaku majerankiem, solą, pieprzem oraz ostrą papryką i przyprawą ognistą.