Gulasz z kurczaka z groszkiem, cukinią i pieczarkami
Składniki:
· 500 g filetów z kurczaka/ indyka
· 400-500 g pieczarek, 1 cukinia
· ok. 300 g groszku mrożonego
· 1 średnia cebula
· 1 ząbek czosnku
· 2 cebule średniej wielkości
· 2 łyżki sosu sojowego
· 1 łyżeczka tymianku
· 1 łyżeczka estragonu
· 1 łyżka masła
· 1 liść laurowy
· 1 ziele angielskie
· 1 łyżeczka mąki zwykłej
· 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
· sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka pokroić w kostkę, przełożyć do miski i odstawić. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę, odstawić. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić. Przełożyć do misy.
W większym garnku, na średnim ogniu podsmażyć cebulkę na maśle. Po chwili dodać czosnek i chwilę podsmażyć. Dorzucić mięso, doprawić solą i pieprzem i smażyć aż przyrumieni się z każdej strony. Do osobnego garnka lub patelni wrzucić masło, lekko rozpuścić i wrzucić drugą, pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć aż się przyrumieni, po czym dodać pieczarki (nie doprawiać).
Pieczarki smażyć aż się mocno przyrumienią, potem dopiero doprawić solą i pieprzem i smażyć aż woda odparuje a następnie dodać cukinię i lekko przyrumienić. Gotowe pieczarki i cukinię dorzucić do garnka z mięsem, a potem dorzucić groszek. Całość zalać wodą lub bulionem do ¾ wysokości garnka i dodać: sos sojowy, tymianek, estragon, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól. Całość gotować ok. 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Na koniec zagęścić danie: w osobnej misce wlać odrobinę wody dodać 1 łyżeczkę mąki zwykłej i 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Doprawić do smaku, w razie konieczności.