MKTG SR - pasek na kartach artykułów
3 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem



Zupa koperkowa

Składniki:

1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
spory pęczek koperku
3 ziemniaki - 280 g
3 młode marchewki - 150 g
1 dymka ze szczypiorkiem
2 łyżki masła klarowanego
4 łyżki śmietanki kremówki 30 %
przyprawy: płaska łyżeczka soli, po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej oraz oregano, szczypta kurkumy

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa umyj i obierz. W garnku zacznij roztapiać dwie łyżki masła klarowanego. Możesz też użyć delikatnej oliwy. Obrane: ziemniaki, marchew i cebulkę dymkę ze szczypiorem pokrój na kawałki. Ziemniaki w kostkę, marchew i cebulkę w plasterki. Szczypiorek posiekaj drobno. Warzywa wymieszaj i podsmażaj tak bez przykrycia przez 10 minut.

Po tym czasie do garnka wlej też litr esencjonalnego bulionu warzywnego lub drobiowego. Ja użyłam do tej konkretnie zupy bulionu z kaczki i warzyw. Usunęłam tylko z powierzchni nadmiar tłuszczu, ponieważ rosół z kaczki wychodzi zazwyczaj dość tłusty.
Dodaj też przyprawy: płaska łyżeczka soli, po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej oraz oregano i szczypta kurkumy. Oregano możesz pominąć w przepisie. Ja lubię je dodawać do koperkowej zupy, jednak nie jest to konieczne zioło. Kurkumę dodaję dla podbicia żółtej barwy w zupie.. polecam. Zupę przykryj przykrywką i gotuj na małej mocy palnika przez 15 minut. Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie.

Niech zupa gotuje się na małej mocy palnika. Dodaj do niej umyty i drobno posiekany koperek i gotuj kolejne pięć minut. Na tym etapie już nie przykrywam zupy przykrywką.

Na samym końcu dodaj też cztery łyżki śmietanki kremówki 30 %. Śmietankę możesz zastąpić mlekiem lub kwaśną śmietaną homogenizowaną 18 %. Lubię zaprawiać zupy śmietanką 30 %, ponieważ nie trzeba jej hartować przed dodaniem do zupy. Jeśli jednak chcesz zabielić zupę koperkową śmietaną kwaśną 18 %, to pamiętaj o tym, że musisz ją najpierw zahartować. Do miseczki ze śmietaną i mąką wlej chochelkę wrzącej zupy z garnka. Zamieszaj w miseczce i dopiero tak zahartowywaną śmietanę dodaj do garnka.
Zupę zamieszaj i wyłącz, jak tylko ponownie się zagotuje.

Co dziś na obiad? Podpowiadamy! Masz dość monotonii w kuchni? Nie martw się, mamy przepisy na cały tydzień. Każdy znajdzie coś dla siebie

Co dziś na obiad? Mamy przepisy na cały tydzień! Skończ z monotonią w kuchni

Zobacz również

O niej myślał tworząc „Ona tańczy dla mnie”! Ich miłość nie gaśnie od blisko 30 lat!

O niej myślał tworząc „Ona tańczy dla mnie”! Ich miłość nie gaśnie od blisko 30 lat!

Tomasz Tułacz, trener Puszczy: Mam złą wiadomość...

Tomasz Tułacz, trener Puszczy: Mam złą wiadomość...

Polecamy

Pijani rodzice z Zawiercia. W tle noworodek pod działaniem alkoholu

Pijani rodzice z Zawiercia. W tle noworodek pod działaniem alkoholu

Plejada gwiazd na Stadionie Śląskim w 70. Orlen Memoriale Janusza Kusocińskiego

Plejada gwiazd na Stadionie Śląskim w 70. Orlen Memoriale Janusza Kusocińskiego

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak