Kurczak w sosie czosnkowym
Składniki:
500 g fileta z kurczaka
250 ml bulionu
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
sól
pieprz
papryka słodka
czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
Fileta z kurczaka kroimy na plastry, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz czosnkiem granulowanym. Następnie przekładamy na patelnię z odrobiną oliwy i podsmażamy z obu stron.
Na patelnię po usmażonym kurczaku przekładamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, podsmażamy kilka minut. Następnie przekładamy pokrojony w plasterki czosnek. Po kilku minutach dodajemy kurczaka, całość zalewamy bulionem i dusimy przez około 20 minut pod przykryciem.
Po upływie czasu dodajemy śmietankę oraz zagęszczamy sos łyżeczką mąki ziemniaczanej rozmieszanej w odrobinie zimnej wody. Całość dusimy do momentu zgęstnienia sosu. Pod koniec posypujemy świeżymi ziołami. U mnie posiekana bazylia. Pokusiłam się również o dekorację szczyptą chilli. Kurczaka serwujemy z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.