Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
duża cebula
3 ząbki czosnku
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka słodkiej papryki + do posypania warzyw
łyżeczka bazylii + do posypania warzyw
łyżeczka oregano
łyżeczka tymianku
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
puszka przecieru pomidorowego
6 średniej wielkości ziemniaków
średnia cukinia
2 słodkie papryki
250 g słodkiej śmietanki 18% do zup i sosów
2 jajka
opakowanie mini mozzarelli
3 łyżki oleju
oliwa z oliwek do formy
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1
Mięso podsmażamy na oleju do zrumienienia, następnie dodajemy cebulkę i smażymy do zeszklenia. Po czym dodajemy czosnek, przyprawy i przecier pomidorowy, mieszamy. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
2
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Cukinię dobrze myjemy, nie obieramy ze skóry i również kroimy w plastry. Paprykę tak samo. Śmietankę przelewamy do miseczki, dodajemy jajka i dokładnie rozrabiamy rózgą do połączenia.
3
Wnętrze naczynia polewamy odrobiną oliwy i kładziemy w nim kawałki cukinii, aby przykryły dno, a następnie dodajemy warstwę ziemniaków. Na nie kładziemy kawałki papryki. Posypujemy papryką słodką, bazylią i solą. Następnie wlewamy do naczynia sos z mięsem mielonym. Po czym nakładamy drugą warstwę warzyw: cukinii i papryki. Posypujemy papryką słodką, bazylią i solą.
4
Na zapiekankę kładziemy kuleczki mozzarelli oraz polewamy całość śmietanką wymieszaną z jajkiem.
5
Pieczemy w 180 stopniach w termoobiegu przez około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia po około 30 minutach przykrywamy zapiekankę folią aluminiową, aby się nie spaliła z wierzchu. Odkrywamy do zrumienienia 10 minut przed końcem pieczenia. Odstawiamy do wystygnięcia i odparowania na około 20 minut, aby zapiekanka się lepiej kroiła. Nie wystygnie.