Szakszuka
Składniki:
5 średnich pomidorów malinowych (lub innych, dojrzałych, najlepiej słodkich) – ok. 600 g
1 czubata łyżka masła
1 średni ząbek czosnku
1/3 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
szczypta chili (u mnie pieprz chilli cayenne) i kminu rzymskiego (kuminu)
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
4 jajka
kilka listków świeżej kolendry lub bazylii (do oprószenia dania); u mnie dodatkowo posiekany szczypiorek
Sposób przygotowania:
Przygotować 5 średnich, słodkich pomidorów. Naciąć skórkę na krzyż, włożyć pomidory do miseczki, zalać wrzątkiem na 30-60 sekund (do momentu aż skórka zacznie łatwo schodzić z pomidora; nie dłużej). Następnie po tym czasie zlać wodę, a pomidory obrać ze skórki. Wykroić również szypułki, a pozostały miąższ pokroić w kostkę o boku ok. 1,5-2 cm.
Czosnek obrać. Drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Szczypiorek posiekać drobno.
Kilka listków bazylii lub kolendry również posiekać.
Przygotować patelnię (u mnie patelnia o średnicy ok. cm). Na niewielkim płomieniu roztopić 1 łyżkę masła. Wrzucić czosnek i podsmażać przez ok. 30 sekund. Następnie wrzucić na patelnię pokrojone pomidory. Dodać szczyptę chilli, szczyptę kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczkę papryki wędzonej oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Zwiększyć moc palnika na największą i intensywnie smażyć pomidory przez około 5-6 minut, już bez mieszania, by na patelni nie zrobić przecieru (pomidory powinny odparować z nadmiaru soku – tak jak na załączonym wyżej zdjęciu – i nieco zachować swoją strukturę).
Do tak podsmażonych pomidorów wbić całe jajka. Przykryć i dusić już na średnim płomieniu przez około 1,5-2 minuty (do czasu aż białka jajek będą ścięte, ale żółtka wciąż płynne w środku). Po zdjęciu patelni z ognia oprószyć danie świeżo posiekaną bazylią oraz szczypiorkiem (można też oprószyć posiekaną kolendrą). Podawać ze świeżym pieczywem (jako dodatek polecam domowe bułeczki drożdżowe). Na koniec ewentualnie doprawić jeszcze danie do smaku za pomocą soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Smacznego!